Víza do Thajska

Ohodnotit tuto položku
(4 hlasů)

kanchanaburipruvodceOd 11.8.2011 nepotřebují občané ČR pro vstup a pobyt na území Thajského království do 30 dnů za účelem turistiky víza. Pokud ke vstupu na území Thajska bude použit pozemní přechod, je maximální povolená doba pobytu pouze 15 dnů. Ke vstupu do země je nutné předložit platný cestovní doklad, jehož platnost je v době vstupu více než 6 měsíců, a prokázat finanční prostředky ve výši 10.000,- THB na osobu nebo 20.000,- THB na rodinu. Povolenou dobu pobytu lze v omezené míře prodloužit. Za tímto účelem je doporučeno obrátit se přímo na příslušný imigrační úřad a nevyužívat služeb soukromých zprostředkovatelů. Při opakovaném vstupu do země platí, že součet všech pobytů v 6-ti kalendářních měsících nesmí přesáhnout 90 dnů. Při vstupu do země je imigračním úředníkem vyznačena doba povoleného pobytu. Doporučujeme si vždy tento údaj zkontrolovat.

Visa Running

Od září 2015 zpřísnily thajské úřady kontroly cizinců na pozemních hranicích mezi Thajskem a sousedními státy. Cílem tohoto opatření je zabránit překračování hranic za účelem opakovaného získávání povolení k pobytu v rámci bezvízového styku a tedy faktického vyhýbání se povinnosti požádat v případě delšího pobytu o vízum (tzv. Visa running). V praxi tedy může být udělení povolení k pobytu v rámci bezvízového styku kromě prokázání finančních prostředků podmíněno též předložením dokladu o zajištěném ubytování či o plánovaném odletu z Thajska. Bez těchto dokladů může být, zejména v případě krátkého intervalu mezi předcházejícím překročením hranice a opětovným návratem do Thajska, povolení odmítnuto. Toto riziko může být eliminováno podáním žádosti o vízum na ZÚ Thajska v příslušné zemi a případně překročením hranice letadlem.

Překročení povolené doby pobytu

Při překročení povolené doby pobytu se platí pokuta ve výši 500,- THB za každý den, minimálně 1000,- THB, maximálně však 20 000,- THB. Při delším překročení, zejména pokud dotyčná osoba nemá platnou zpáteční letenku, dochází často k umístění dotyčného do detenčního centra a soudnímu vyhoštění na jeho vlastní náklady. Doba pobytu v detenčním centru není nijak časově omezena, zadržený si musí sám zajistit peněžní prostředky na zaplacení pokuty a letenky do vlasti. V některých případech (závažné porušení pobytového režimu) může být rozhodnutím soudu zakázán vstup na území Thajska na rozsudkem stanovenou dobu.

Pobyt přesahující 30 dnů

Pro ostatní účely vstupu a pobytu nebo pro vstup za účelem turistiky s pobytem přesahujícím 30 dnů je nutné žádat o vízum na některém z thajských velvyslanectvích. Od 13. listopadu 2015 je možné žádat na velvyslanectvích a konzulátech Thajska o turistické vízum s více vstupy (Multiple Entry Tourist Visa). Poplatek za vydání je stanoven na 5000,- THB. Platnost víza může být až 6 měsíců a během této doby může držitel víza opakovaně vstoupit do Thajska a každý z pobytů během doby platnosti může trvat až 60 dní. V případě použití víza se doporučuje při pasové kontrole při vstupu do Thajska upozornit příslušného úředníka na vízum nacházející se v pase a bezprostředně poté zkontrolovat, zda doba pobytu nebyla omylem stanovena na standardních 30 dní s jedním vstupem, případně vyžadovat okamžitou nápravu.

Ztráta cestovního dokladu

Ztrátu cestovního dokladu je nutné okamžitě nahlásit na nejbližším policejním oddělení a požádat o sepsání protokolu. Ten se poté předkládá na imigračním úřadu při žádosti o zapsání povolení k pobytu do náhradního cestovního dokladu, který si občan ještě předtím vyřídí na zastupitelském úřadě ČR.

Přihlašovací povinnost

Platí přihlašovací povinnost, a to do 24 hodin od vstupu na území Thajska. Přihlašuje se na imigračním úřadu podle místa pobytu nebo na místním policejním oddělení. Tuto povinnost však za cizince v naprosté většině případů vyřizují majitelé ubytovacích zařízení.

převzato z databáze Informace pro turistické cesty konzulárního odboru MZV

Podnebí v Thajsku

Koukněte se na počet deštivých dnů, velikost vodních srážek nebo průměrné maximální a minimální denní teploty v jednotlivých oblastech Thajska.

Čti více

Kontakt

Siam Hope Services Co.Ltd.
378/78-79 Moo 12
20150 Pattaya, Thajsko
CZ Telefon: + 420 774 545 103
TH Telefon: + 66 899 269 589
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

TAT LICENSE NO. 14/00600

TOPlist

Reference klientů

Zde naleznete dopisy a emaily od klientů, kteří využili naše služby při zajišťování dovolené v Thajsku. Věříme, že i vy budete s našimi službami spokojeni a dovolenou v Thajsku si opravdu užijete.

Čti více